Artikel afbeelding

Verleg je culinaire grenzen; bestel eens bij een onbekende keuken

Heb jij met deze hitte ook geen zin om zelf te koken? Geen probleem. Je bent absoluut niet de enige, er worden per jaar zo’n 315 miljoen maaltijden thuisbezorgd. Daarnaast worden er maar liefst 650 miljoen maaltijden per jaar afgehaald. Dit komt erop neer dat elke Nederlander één á twee keer per week bestelt of afhaalt. Houd jij er ook van om eens wat nieuws te proberen? Binnen vrijwel elke woonplaats zijn genoeg Italiaanse en Chinese restaurants te vinden, maar er zijn zoveel keukens die minder bekend zijn! In dit artikelen laten we je kennismaken met vier relatief onbekende keukens.

Koreaans

Koreaans

De Koreaanse keuken gaat uit van pure ingrediënten zonder poespas. Veelgebruikte ingrediënten zijn knoflook, zeewier, gember, tofu, vis en groente. De Koreaanse keuken gebruikt weinig koolhydraten, de enige koolhydraten komen uit het bijgerecht rijst. Maaltijden worden vaak verdeeld over veel kleine bakjes geserveerd, waarmee het gerecht vervolgens wordt opgebouwd.

Een bekende Koreaanse maaltijd is Bibimbap, een maaltijd bestaande uit rijst met veel andere ingrediënten zoals groenten, rundvlees en ei. Het wordt geserveerd met een Koreaanse saus gemaakt van rode pepers.

Surinaams

Het hoofdbestanddeel van de Surinaamse keuken is roti of rijst. Roti wordt op verschillende manieren volgens familierecepten klaargemaakt, met bijvoorbeeld kip of lam. Naast deze pikante gerechten vind je in de Surinaamse keuken ook veel mildere bijgerechten, zoals zuurgoed, satésaus, kouseband en gebakken banaan. Opvallend aan de Surinaamse keuken is dat al het vlees en vis extra doorbakken is, medium of rare voedsel vind je in deze keuken niet.

Argentijns

Vlees is een onmisbaar ingredient in de Argentijnse keuken. Argentijnen eten gemiddeld maar liefst 65 kilo vlees per jaar, deze producten worden vooral bereid op de barbecue. Typische voorgerechten zijn empanadas: pasteitjes met een vulling van vlees, vis of groente.

De Argentijnse keuken hecht veel waarde aan pure smaken, vlees wordt licht gekruid en vervolgens geroosterd. Hier wordt vaak een simpele salade of patat bij geserveerd. Een typisch Argentijns toetje bevat dulce de leche, een karamel pasta. Je ziet dit terug over pudding, over ijs of als inhoud van flensjes.

Indiaas

De Indiase keuken staat bekend als zeer smaakvol, maar ook erg pittig. Er worden in de Indiase keuken vooral veel curry’s bereid. Een curry is een stoofschotel met groenten, vlees of vis. Veelvoorkomende vlees- en vissoorten zijn kip, lamsvlees en garnalen. Een curry wordt bereid met kokosmelk en kruiden, waardoor deze heel smaakvol wordt. In de Indiase keuken is pittig eten ook écht heel pittig.

Naast curry zijn ook Tandoori gerechten erg populair in de Indiase keuken. Een tandoori-oven is een kegelvormige kleipot. Deze wordt met houtskool gestookt en bereikt snel extreem hoge temperaturen. Men bereidt hirein aan spiezen geregen vlees en naanbrood. Naanbrood is door de subtiele smaak een populair bijgerecht.

Op July 26, 2018